sobota, 30 maja 2015

Sernik mocno czekoladowy

Uwielbiam serniki. Tym razem wybór padł na sernik czekoladowy. Piekąc go nie spodziewałam się nawet, że będzie taki pyszny. Nieskromnie muszę powiedzieć, że jest obłędny w smaku, niezwykle kremowy i.... słodki :) Czyli tak jak lubię najbardziej :))) Wystarczy już niewielki kawałek aby zaspokoić wielki głód na słodkie małe conieco ;)
Sernik bierze udział w akcji GOPLANY "Z czekoladową nutą"




Spód:
200g herbatników
łyżka kakao
100g masła

Sernik: 
(składniki w temp. pokojowej)
1kg serka waniliowego z wiadereczka
2 czekolady Goplana Klasyczna Gorzka 90g
180ml śmietanki 30%
3 jajka
2/3 szkl cukru

Dekoracja:
kilka truskawek
2 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g



Spód: Herbatniki drobno rozkruszyć. Masło rozpuścić z kakao, wlać do herbatników i wymieszać. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. Dno tortownicy o śr. 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki.

Sernik: Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i chwilę miksować aby jajka były tylko lekko ubite. Cały czas ucierając na średnich obrotach dodawać ser, śmietankę i rozpuszczone w kąpieli wodnej
czekolady Goplana Klasyczna Gorzka. Masę serową wylac na spód z herbatników. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Sernik piec 60 minut, następnie wyłączyć grzanie i studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy będzie zimny przełożyć do lodówki i chłodzić najlepiej całą noc.


Dekoracja: 1,5 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę z tego rozsmarować na serniku. Do reszty wsypać pozostałą, posiekaną czekoladę i mieszając rozpuścić bez podgrzewania. Dzięki temu czekolada po zastygnięciu będzie twarda i można będzie formować z niej dowolne kształty. Rozpuszczoną czekoladę Rozprowadzić cienką warstwą na zimnej powierzchni, np. metalowej blaszce. Można również zrobić na kawałku papieru do pieczenia esy-floresy i zwinąć aby utworzyć rulon. Wstawić czekoladę na chwilę do lodówki. Zeskrobywać nożem lub szpatułką. Wiórkami czekolady posypać sernik, udekorować truskawkami i rulonikami z czekolady.


Z czekoladową nutą

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam czekoladowe serniki, pysznie Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "...Masło rozpuścić z kakao..." -w rondlu podgrzewając ? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja rozpuszczam w rondelku. Ale inni np. w kuchence mikrofalowej ;) Jak kto woli ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)