środa, 29 kwietnia 2015

Babeczki cytrynowe

Wielkimi krokami zbliża się długi majowy weekend. Większość z Was na pewno spędzi go w plenerze, na wycieczkach, piknikach. Na takie wędrówki warto zabrać coś smacznego, coś co sprawdzi się jako słodka przekąska. Polecam te babeczki. Są niezwykle aromatyczne. 



Ciasto:
kostka miękkiego masła
2 jajka
cytryna
3/4 szkl cukru 
2/3 szkl mąki
100g budyniu waniliowego w proszku (2,5 opakowania) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji:
 cukier puder do posypania 
skórka z cytryny do dekoracji
 melisa



Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal ucierając dodawać cukier a następnie po jednym jajku. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i odcisnąć sok. Dodać do masy maślanej i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Łyżką wymieszać z utartymi składnikami. Foremki na babeczki lub papierowe papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Można udekorować melisą i skórką otartą z cytryny. 

Wiosenne słodkości!

8 komentarzy:

  1. Pięknie Ci wyszły te babeczki. I jak ładnie podane. Porywam dwie do herbaty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne maleństwa! Uwielbiam wszystko, co cytrynowe:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne te babeczkowe różyczki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)