czwartek, 23 kwietnia 2015

Kurczak w sosie prowansalskim

Na obiad proponuję te aromatyczne i pachnące ziołami filety z kurczaka. Z dodatkiem ryżu lub kaszy i ulubionej surówki będą stanowiły pyszny i wartościowy posiłek dla całej rodziny.


3 filety z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
przyprawa do kurczaka w młynku
sól morska w młynku
1 łyżka ziół prowansalskich
pieprz świeżo mielony
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 szkl śmietanki 30%

Filety umyć, osuszyć, usunąć błonki. Odciąć polędwiczki, każdy filet przekroić na pół. Mięso przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, polać olejem i wymieszać aby dokładnie były obtoczone w marynacie. Odstawić do lodówki na godzinę. Garnek o grubym dnie rozgrzać, ułożyć kawałki mięsa i smażyć na dużym ogniu aż mocno się przyrumienią. Na koniec dodać posiekany czosnek, przykryć i dusić ok 15min. Podlać śmietanką i podgrzewać na małym ogniu (bez przykrycia) do czasu aż śmietanka się zredukuje do gęstego sosu (ok 10-15 minut). Podawać z ryżem i surówką.

Można zwiększyć ilość sosu dolewając ok 1/2l gorącej wody i zagęszczając 1 łyżką mąki pszennej wymieszanej w niewielką ilością zimnej wody. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.







6 komentarzy:

  1. Ale zgłodniałam na ich widok!!! Już widzę je na moim talerzu, jak wbijam widelec i... szkoda, że to tylko wyobraźnia... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyprawy, to jest to, co w kuchni uwielbiam ;)
    Danie smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kurczaka :) Fajna propozycja na obiad. ;) Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takim obiadkom jestem na tak, pysznie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)