niedziela, 12 kwietnia 2015

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

12 kwietnia to dzień czekolady. Dzisiaj proponuję Wam trochę nietypowe połączenie czekolady i cukinii w tym pysznym cieście. Cukinia sprawia, że jest ono wilgotne i długo zachowuje świeżość. Choć tego nie miałam jak sprawdzić bo szybko znikało z talerza. Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady, możecie zastąpić ją mleczną. Smacznego :)



240g mąki
50g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 kostki masła w temp. pokojowej
3 jajka
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszku)
1,5 tabl. gorzkiej czekolady
350g cukinii
1/2 szkl siekanych orzechów włoskich

Dekoracja:
tabl. gorzkiej czekolady
1/3 szkl łuskanych orzechów laskowych
garść siekanych migdałów



W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i kawę. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nadal ucierając dodawać po 1 jajku. Następnie mieszając na małych obrotach miksera dodawać po łyżce suchych składników. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać i razem z cukinią i orzechami wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła lub oleju). Polać ciasto i posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi i migdałami.

9 komentarzy:

  1. nie mogę się doczekać na świeże cukinie! dziękuję za przypomnienie o "święcie", całkiem wypadło mi z głowy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto musi być smaczne, ciekawe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ciasto z cukinią i potwierdzam, bardzo smaczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho jest pyszne, ktoś kto nie wie co jest w środku nigdy nie domyśli się, że upieczone jest z dodatkiem cukinii :) Wypróbujcie koniecznie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu, przypomniałaś mi, że mam gdzieś przepis na ciasto z cukinią i też potwierdzam, że jest pyszne (nie wiem czy takie, ale cukinia wcale nie jest wyczuwalna), bo już 2 razy robiłam! :) ale dawno, bo 2 lata temu... muszę go odkopać.. chyba gdzieś u Mamy znajdę :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne ciasto, smaka mi narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  8. Ma cudownie głęboki kolor, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cukinia, to wspaniały dodatek, także do ciast :)
    Pycha Asiu ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)