środa, 15 kwietnia 2015

Sernik przekładany z masą ajerkoniakową

Wiem, że już późna pora ale na ten serniczek chyba każdy by się skusił. Jest przepyszny, niebo w gębie! Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy. Wszyscy byli zachwyceni jego niepowtarzalnym smakiem. Ciasto jest pracochłonne ale warte poświęcenia czasu. Polecam na większe i mniejsze uroczystości rodzinne.



Sernik:
1kg sera 2 razy zmielonego
kostka masła
10 jajek
1,5 szkl cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy

Ciasto orzechowe:
10 jajek
szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki krupczatki
10 dag posiekanych orzechów
20 dag pokrojonych suszonych śliwek

Masa ajerkoniakowa:
3/4l mleka
3 żółtka
2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka)
1/2 szkl cukru
1 margaryna
2 masła
10 dag cukru pudru
1 szkl ajerkoniaku

czekolada do polania


Sernik: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Utrzeć masło z cukrem, wanilią. Dodawać po 1 żółtku, proszek do pieczenia i budyń. Na koniec cały czas ucierając dodawać zmielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać szpatułką z masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st. Ostudzić.

Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. na końcu wmieszać resztę składników. Upiec 2 placki w blaszkach 24x36cm w 180st., do zarumienienia (ok 20 min)

Masa ajerkoniakowa: Odlać 1 szkl mleka, wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmącony budyń i gotować aż zgęstnieje. Wyłączyć ogień i wmieszać margarynę do czasu aż się rozpuści. Ostudzić. 2 masła w temp pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać budyń, na koniec cieniutkim strumieniem wlewać ajerkoniak. Masło, budyń i ajerkoniak powinny być w temp. pokojowej.

Przełożenie: sernik, masa, ciasto, masa, sernik, masa, ciasto, masa, rozpuszczona czekolada. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.

 Wiosenne słodkości!

21 komentarzy:

  1. Po prostu ... pyszności
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis od razu wróciły wspomnienia ze Świąt. U nas tradycyjnie, prócz dzielenia się jajkiem, jajko także pijemy w formie ajerkoniaku ;)

    Ciasto wygląda naprawdę okazale, połączenie smaków które zastosowałaś.. Ach aż szumi mi od niego w głowie. Zastanawiam się czy w przyszłym roku nie zaskoczyć gości. A nóż widelec zaskoczę kogoś połączeniem standardowego sernika z ajerkoniakiem! Tak bardzo Wielkanoc :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas tradycyjnie musi być sernik. W tym roku wybór padł na ten ;)

      Usuń
  3. Wygląda rewelacyjnie i niesamowicie apetycznie. Oj... chyba się skusimy na zrobienie takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę ciacho wygląda rewelacyjnie,ale pierwszy raz widzę taka liczbę jajek do jednego ciacha 23 jaja.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest ich trochę ale na większe okazje można zaszaleć ;) Ciasto jest wysokie i na dużą blachę ;)

      Usuń
  5. Wygląda fenomenalnie, te wszystkie warstwy... Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, wytworne Twoje ciasto Joasiu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie rozumiej jednego, gdzie dodac sliwki ktore sa podne w przepisie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie wyszczególniłam etapy przygotowania poszczególnych części ciasta. Śliwki są składnikiem ciasta orzechowego. Cyt:"Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. Na końcu wmieszać resztę składników."

      Usuń
    2. Mam nadzieję, że teraz jaśniej się wyraziłam ;)))

      Usuń
  8. Czy do masy ajerkoniakowej dodajemuly oprócz margaryny 2 kostki masła czy może chodzi o 2 łyżki masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do masy dodajemy kostkę margaryny i 2 kostki masła. Może się to wydawac bardzo dużo ale trzeba pamiętać, że będzie 4 warstwy masy i to jest przepis na dużą blachę ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)