Pomarańcza jest cennym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Błonki są źródłem błonnika i flawonoidów, które wzmacniają działanie witaminy C.
Natka pietruszki poprawia widzenie, zapobiega anemii oraz ma właściwości odtruwające organizm. Zawiera m.in: wapń, potas, żelazo, magnez, witaminy A, C, PP oraz kwas foliowy.
Zachęcam do częstego wypijania tego napoju będącego bombą witaminową. Jedna szklaneczka dziennie a od razu poczujemy się lepiej na wiosnę :)
Na 2 porcje:
2 duże słodkie bezpestkowe pomarańcze
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka miodu
łyżka soku z cytryny
Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Podzielić na cząstki. Natkę wypłukać i wrzucić wraz z pomarańczami do blendera. Dodać sok z cytryny i miód. Zmiksować. Przelać do szklaneczek i od razu wypijać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)