2,5 kg węgierek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
15 dag kakao
20 dag orzechów włoskich mielonych
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
15 dag kakao
20 dag orzechów włoskich mielonych
Wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mielenia mięsa, dodać cukier i smażyć ok 2 godziny. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, kakao, orzechy i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 min.
Powidła te są doskonałe do pieczywa jak również do przekładania ciast.
o tak, te powidełka są bardzo pyszne, i sam fakt że duuużo zdrowsze od nutelli jest satysfakcjonujący :)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady i wyszły pyszne. Twoja wersja też prezentuje się doskonale. Do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńlubię taką:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam. Warte sa wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńZ orzechami nigdy nie próbowałam, to ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńOj, zapiszę przepis, bo chętnie zjadłabym taką nutellę w zimie, kiedy już po śliwkach pozostanie wspomnienie. Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń