100g ryżu
2 łyżki oliwy z oliwek
pojedynczy filet z kurczaka
cebulka
1/3 szkl suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1/2 szkl oliwek
sól morska prowansalska KAMIS
świeżo zmielony pieprz
ok 1/2l bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 szkl śmietanki 30%
natka pietruszki do posypania
2 łyżki oliwy z oliwek
pojedynczy filet z kurczaka
cebulka
1/3 szkl suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1/2 szkl oliwek
sól morska prowansalska KAMIS
świeżo zmielony pieprz
ok 1/2l bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 szkl śmietanki 30%
natka pietruszki do posypania
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w niedużą kostkę i oprószyć solą morską i pieprzem. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać mięso i smażyć do zarumienienia. Wsypać ryż i chwilę smażyć, mieszając aż stanie się szklisty (ok 2-3 min.) Wlać chochelkę gorącego bulionu i kiedy ryż wchłonie płyn dolać kolejną porcję. Risotto często mieszać aby potrawa nie przywarła do dna patelni lub rondla. Czynność powtarzać do czasu aż ryż będzie miękki. Wtedy wrzucić pokrojone pomidory i oliwki. Wymieszać, wlać śmietankę i mieszać do czasu aż risotto zgęstnieje. Podawać od razu po przygotowaniu, posypane natką pietruszki.
Podoba mi się taki zestaw obiadowy. Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńAsiu, u Ciebie, jak zawsze pysznie i pięknie podane ;) czuję ten zapach, mniam :)
Pozdrawiam mile :)