Ciasto możecie piec używając świeżej lub mrożonej dyni. Mrożoną wcześniej należy rozmrozić.
2 szkl mąki
1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
2 jajka
1 szkl dyni startej na drobnych oczkach
3/4 szkl cukru
1/2 szkl oleju
3/4 szkl wody
2 łyżki nutelli
100g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
W jednej misce należy wymieszać
mąkę z sodą, cynamonem i solą. W drugiej misce rozbełtać jajka z cukrem,
wodą i olejem. Dodać startą dynię i wymieszać. Składniki mokre połączyć
z suchymi drewnianą łyżą. Na koniec dodać kropelki czekoladowe,
zamieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na
wierzchu zrobić kleksy z nutelli.
Ciasto piec około 40-45 minut w
temperaturze ok 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.
Inspiracją był przepis ze str. "Kuchnia pełna smaków".
Asiu zachwycają te Twoje pomysły, mniam
OdpowiedzUsuńMniam, pychota :) Uwielbiam jesienne ciasta dyniowe :)
OdpowiedzUsuń