2 szkl ryżu
3 szkl mleka
3 łyżki cukru
słoiczek musu jabłkowego
1-2 łyżki cynamonu Kamis
2 białka
szczypta soli
4 łyżki cukru
3 szkl mleka
3 łyżki cukru
słoiczek musu jabłkowego
1-2 łyżki cynamonu Kamis
2 białka
szczypta soli
4 łyżki cukru
W garnku zagotować mleko z 3 łyżkami cukru, wsypać ryż i gotować do
miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn, zostawić
do lekkiego przestudzenia. Naczynie żaroodporne posmarować masłem,
wyłożyć połowę ugotowanego ryżu. Na nim rozsmarować mus jabłkowy,
posypać cynamonem. Wyłożyć resztę ryżu. Schłodzone białka ubić ze
szczyptą soli, na koniec dodać cukier i ubijać aż będzie lśniący i
szklisty. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec
ok 20-30 minut do zarumienienia bezy. Podawać na ciepło lub na zimno.
Proste a jakże pyszne, tez robie !@ mniam
OdpowiedzUsuń