ok 1 kg schabu
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
przyprawa do mięsa wieprzowego KAMIS
3 łyżki oleju
po kilka ziaren jałowca, ziela angielskiego KAMIS
3 liście laurowe KAMIS
mąka do oprószenia mięsa
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
przyprawa do mięsa wieprzowego KAMIS
3 łyżki oleju
po kilka ziaren jałowca, ziela angielskiego KAMIS
3 liście laurowe KAMIS
mąka do oprószenia mięsa
Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w 1,5 cm plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Bitki oprószyć mąką i usmażyć po kilka w większym rondlu na oleju na złotobrązowy kolor. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Dodać mięso, zalać ok 1/2l gorącej wody. Dodać resztę przypraw i dusić ok 50 min do miękkości.
Bitki wyglądają bardzo smacznie. Muszę takie zrobić na obiad:)
OdpowiedzUsuń