sobota, 13 września 2014

Ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką

Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto, którego składniki odmierza się kubeczkiem po jogurcie. Zamiast śliwek można użyć innych owoców sezonowych. Idealne do niedzielnej kawki.




Ciasto:
kubeczek (15 dag) jogurtu naturalnego
3 kubki mąki
2 kubki cukru
1 kubek oleju
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
1 szkl mąki
1/2 szkl orzechów włoskich
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią KAMIS
1/2 kostki masła
2 łyżki siekanych migdałów

50 dag śliwek
cukier puder do posypania ciasta 



Ciasto: jogurt przelać do szklanki. Kubeczek po jogurcie umyć, osuszyć i odmierzyć odpowiednio 3 kubki mąki, 2 kubki cukru i kubek oleju. W misce ubić pianę z białek. Cały czas ubijając dodawać cukier, żółtka, olej i jogurt. Na koniec wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Kruszonka: wszystkie składniki rozkruszyć w palcach. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Piec ok 40-50 min w 180 stopniach (do tzw suchego patyczka). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.


Śliwka - robaczywka!

4 komentarze:

  1. Rewelacyjne ciasto u mnie w tym roku mało śliwek więc za bardzo nie zaszalałam z wypiekami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruszonka zawsze, a orzechowa to już w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)