Ciasto:
ok 1,5 szkl mąki
2 łyżki masła
3 żółtka
2/3 szkl mleka
szkl bułki tartej
10 małych śliwek
cukier
cynamon
śmietana 18%
ok 1,5 szkl mąki
2 łyżki masła
3 żółtka
2/3 szkl mleka
szkl bułki tartej
10 małych śliwek
cukier
cynamon
śmietana 18%
Bułkę tartą zalać 1/2 szkl gorącego mleka i wymieszać. Powstaną grudy ale nie przejmować się nimi. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości i nadal ucierając dodawać na przemian żółtko i bułkę tartą. Gdyby masa była bardzo gęsta dolać odrobinkę mleka, które zostało. Gdy masa będzie już gładka dosypywać po trochę mąkę ( 1/2 szkl maki zostawić do obtoczenia knedli) aż wyrobimy gładkie i elastyczne ciasto , które da się łatwo formować.
Śliwki umyć, wypestkować i jeśli są duże pokroić na połówki lub ćwiartki. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić na 10 krążków. Z każdego formować cienki placuszek, nałożyć śliwkę, posypać cukrem i zlepić, formując knedle. Knedelki obtoczyć w pozostałej mące. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Knedle gotować ok 3 minuty od czasu kiedy wypłyną na powierzchnię.
Podawać polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.
Oryginalny przepis! Nie słyszałam wcześniej o takich knedlach.
OdpowiedzUsuńDorotko gwarantuję, że są pyszne :)
UsuńWitaj Asiu :)
OdpowiedzUsuńW tytule mają być "knadle"?
Knedle robię na wiele sposobów, ale z bułki nie robiłam, pora spróbować, bo domownicy uwielbiają dania na słodko :)
Pozdrawiam smacznie :)