op. mrożonych warzyw na zupę
30 dag mięsa z szynki
1 łyżka oleju
2 liście laurowe KAMIS
kilka ziaren ziela angielskiego KAMIS
pieprz sól
czosnek granulowany KAMIS
2 l bulionu
3 ziemniaki
2 z. czosnku
natka pietruszki
Na zacierkę:
jajko
ok 100g mąki
Zacierka: mąkę zagnieść z jajkiem na gładkie ciasto. Odrywać malutkie kawałeczki i formować kluseczki. Układać na posypanej mąką desce. Ugotować w lekko osolonym wrzątku (ok 10 min).
Mięso umyć i pokroić w małe kawałeczki. Oprószyć pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. W większym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć mięso, zalać bulionem i dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Gotować ok 20 minut, do czasu aż mięso zacznie mięknąć. Wrzucić mrożonkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 10-15 minut do miękkości. Dodać kluseczki i posiekaną natkę pietruszki. Zupę można zabielić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)