wtorek, 11 marca 2014

Kruche ciasto z porzeczkami

Ciasto "wspomnienie lata" ;) Miałam w zamrażalce jeszcze trochę porzeczek z zeszłego lata więc postanowiłam upiec z nimi ciasto. Wybór padł akurat na najzwyklejsze kruche ponieważ nie miałam zbyt wiele czasu a rodzinka domagała się czegoś słodkiego. Oprócz czasu chłodzenia w lodówce i pieczenia przygotowanie zajmie wam zaledwie kilkanaście minut. W sezonie możecie dodać do niego świeże porzeczki, czarne lub czerwone lub inne owoce, np. jagody czy agrest. 




Ciasto:
4 szkl maki
3 jajka
20 dag cukru
cukier waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
3 łyżki smalcu

ok 40 dag porzeczek (u mnie mrożone)
3-4 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
przyprawa w młynku do dań słodkich KAMIS



Margarynę i smalec posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wstawić do lodówki na godzinę, drugą do zamrażalnika. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Rozsypać porzeczki, posypać cukrem i przyprawą do dań słodkich. Na owoce zetrzeć na tarce o grubych oczkach zmrożone ciasto. Piec ok 25 min do zarumienienia w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.




11 komentarzy:

  1. Porzeczki ach...uwielbiam i czerwone i czarne i białe tez...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam więc do wypróbowania przepisu z tymi owocami :)

      Usuń
  2. Asiuuu.. narobilas mi ogromnej ochoty na kruche ciacho z kwasnymi owocami <3
    Nie moge sie napatrzec :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia dziękuję i polecam bo jest pyszne :)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuję przepis, gdy będą już świeże porzeczki :)
    Pozdrawiam,
    Sandra - My ordinary life

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka cieknie!!!! Pyszne ciacho :) Pozdrawiam Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko i również pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Ciasto wygląda znakomicie, tyle tylko, że ja do ciasta kruchego nie dodaję białek jajka. Wtedy ciacho jest delikatniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto przepyszne, korzystałam z tego przepisu i z pewnością jeszcze raz skorzystam :) pyszne kruche ciasto :) spróbuję też dać inne owoce :) może śliwki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)