Marzec od zawsze kojarzy mi się z tulipanami. A że ja jestem czekoladoholikiem więc postanowiłam zrobić na deser takie słodkie tulipany. Już dawno temu widziałam w internecie sposób ich wykonania, tulipany robiłam rok temu ale teraz postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem. Jest przy nim trochę pracy ale zapewniam Was, że to wcale nie takie trudne na jakie wygląda. Warto spróbować i zaskoczyć bliskich takim wspaniałym deserkiem :)
Poniżej postaram się Wam krok po kroku pokazać jak je zrobić.
tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo będą potrzebne:
filiżanki o zaokrąglonym kształcie
folia spożywcza
Dzień przed robieniem tulipanów: 2-3 filiżanki napełnić wodą i wstawić
do zamrażalnika. Na drugi dzień wyciągnąć lód i ciasno obwinąć folią.
Czekolady osobno rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Białą czekoladę wylać na gorzką tworząc paski.
Trzymając
za koniec folii zanurzamy ją w czekoladzie z czterech stron tworząc w
ten sposób płatki tulipana. Lód spowoduje, że czekolada prawie
natychmiast zastygnie.
Delikatnie wyjąć lód i usunąć folię z płatków czekolady. Odstawić do lodówki.
Krem:
Śmietanę ubić dodać resztę czekolady i wymieszać. Napełnić nasze
czekoladowe tulipany, ozdobić. Można podawać bezpośrednio po
przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.
Takie tulipany można napełnić tez świeżymi owocami, będą świetnie smakowały z truskawkami.
Mój przepis ukazał się również w jednym z numerów "Ciast na stół".
Fantastyczny pomysł! Piękny efekt!
OdpowiedzUsuńAsiu, to jest bajka !!! Cudowne i przepięknie wyglądają :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBeatko, Dorotko dziękuję :) i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJoasiu pięknie Ci wyszły te tulipany. Też robię takie miseczki, tylko że inną metodą. Ja polewam zmrożone w folii miseczki czekoladą po dnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Danusiu dziękuję :) Twój sposób na miseczki tez jest świetny :) ja lubię takie deserki :) Pozdrawiam :)
Usuńcudny patent na te tulipany
OdpowiedzUsuń