czwartek, 27 marca 2014

Frittata makaronowa z oliwkami i salami

Miałam ochotę na pizzę ale, że spieszyło mi się to postanowiłam zrobić frittatę ala pizza. Do przygotowania tego pysznego dania użyłam makaronu spaghetti Omnomnom, który jakiś czas temu dostałam od Durszlaka. Frittata jest doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałego z obiadu, ugotowanego makaronu. Wypróbujcie, na pewno nie będziecie żałować :) Oczywiście składniki mogą być dowolne. Ja akurat miałam ochotę na salami i oliwki. Mmmmmmm..... :)



250g ugotowanego makaronu spaghetti Omnomnom
2 jajka
1-2 łyżki przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis
5 plastrów żółtego sera
1/2 szkl zielonych oliwek
5 plastrów salami
kawałek czerwonej papryki
1 łyżka oleju



W misce rozbełtać jajka z przyprawą do pizzy, dodać ugotowany i ostudzony makaron spaghetti Omnomnom i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć makaron i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć plastry sera żółtego, salami i posiekane oliwki. Całość oprószyć delikatnie przyprawą do pizzy Kamis. Frittatę przykryć pokrywką i podgrzewać na małym ogniu ok 15 minut aż jajka się zetną. Frittatę podawać udekorowaną świeżą bazylią. Można polać keczupem.



Przepis dodaję do akcji Durszlaka:

Fusion  w kolorach #omnomnom

8 komentarzy:

  1. No, proszę u mnie również wczoraj była pizza z salami i oliwkami zielonymi :D Pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to apetycznie wygląda! I moje ulubione salami :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)