Ciasto kruche:
4 szkl mąki
4 jajka
1 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
1 kostka masła
2 łyżki smalcu
2kg jabłek
5 łyżek cukru
2 galaretki cytrynowe
cukier puder do posypania
Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podzielić na 2 części i upiec do zarumienienia 2 placki w formie 24cmx36cm. Ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć do czasu aż puszczą sok. Dodać cukier a następnie ściągnąć z ognia i dodać galaretki, wymieszać i przestudzić.
Kruche placki przełożyć masą z jabłek i posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasto z dodatkiem smalcu jest najlepsze. To musi być pyszna szarlotka !!! Mniammmmmmm
OdpowiedzUsuńBeatko była pyszna :) dziękuję :)
UsuńAsiu,dajesz 2 łyżki proszku,albo 2 łyżeczki? ;)Pozdrawiam Cię ogromnie :)
OdpowiedzUsuńWeroniko dodaję 2 łyżki płaskie proszku do pieczenia. Zaraz poprawię żeby dla wszystkich było jasne ;) Pozdrawiam :)
UsuńWspaniałe ciasto, super połączenie ciasta i jabłek.
OdpowiedzUsuńZapraszam na moją akcji na mikserze kulinarnym "Kto codziennie jabłko zjada...."
Dziękuję :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńTo prawda- szarlotka, to błogie dzieciństwo i kochani Dziadkowie :)
Niektórych gatunków jabłek dziś już nie ma, a szkoda wielka.
Pozdrawiam smacznie :)
Witaj Morgana :) Chociaż w ten sposób możemy na chwilę wrócić do wspomnień z błogiego dzieciństwa :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)
Usuń
OdpowiedzUsuńto ciasto tak pięknie się prezentuje, że porywam kawałeczek na śniadanie - pozdrawiam :-)
Ciasto pięknie się prezentuje, ja też je upiekłam :) pyszne jest, już połowa blaszki znikła do dzisiejszej kawki, jedliśmy jeszcze cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńanka1988
Miło to słyszeć, że Wam też tak posmakowało :)
Usuń