wtorek, 9 sierpnia 2022

Surówka z kapusty w sosie jogurtowo-musztardowym

 Uwielbiam wszelkiego rodzaju surówki do obiadu. Tym razem proponuję Wam chrupiącą surówkę w lekkim sosie jogurtowym.




Surówka:

1/2 średniej białej kapusty

jabłko

duża marchew

czerwona cebula

mały pęczek szczypiorku

łyżka soku z cytryny


Sos:

1 szkl gęstego jogurtu naturalnego

1-2 łyżki kwaśnej śmietany

łyżka musztardy sarepskiej

sól, pieprz




Kapustę bardzo drobno poszatkować. Jabłko i marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek posiekać.

Wszystkie składniki na sos wymieszać. Warzywa przełożyć do dużej miski, polać sosem, doprawić do smaku. Surówkę odstawić w chłodne miejsce na godzinę aby smaki się przegryzły.



3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)