sobota, 13 sierpnia 2022

Kruszonkowa tarta z morelami

 Piękne, słoneczne kolory lata na talerzu. Taka tarta to idealny deser do filiżanki kawy.




Kruszonka:

220g zimnego masła

8 łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szkl mąki pszennej


Nadzienie:

1 kg moreli

1 budyń waniliowy 

2-3 łyżki cukru


Lukier:

1 szkl cukru pudru

sok z cytryny




Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach kruszonkę. Wstawić do lodówki.

Nadzienie: Morele umyć i pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski, dodać proszek budyniowy i cukier do smaku. Jeśli budyń jest z cukrem, dodajemy go mniej do nadzienia.

Spód tortownicy (ok 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać trochę więcej jak połowę kruszonki, wyrównać. Na kruszonkę wyłożyć morele. Całość posypać pozostałą kruszonką. Tartę piec ok 30-35 minut w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem.

Lukier: cukier puder wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny, dodając odrobinkę wody, aby uzyskać gęsty lukier.



8 komentarzy:

  1. Pychota!!! Szkoda, że przez internet nie można poczuć aromatu tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo letnie i smaczne. Może dałoby się czymś zastąpić proszek budyniowy, bo niestety trochę zbyt wyczuwalny. Macie jakieś pomysły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń można zastąpić łyżką mąki ziemniaczanej 😉

      Usuń
  3. takie proste , a jakie musi być pyszne. I nadają się do tego wszelkie owoce, zaraz sezon na pyszne jabłka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Uwielbiam takie desery! Lekkie, owocowe, proste w przygotowaniu ;) Klasyczna kruszonka dopełnia całości i stanowi kropkę nad "i" tej owocowej tarty, bez niej nie smakowałaby tak samo!

    OdpowiedzUsuń
  5. taką tartę to z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)