środa, 23 grudnia 2020

Pierniczki na choinkę

 Pierniczki na choinkę robię w trochę tańszej wersji, z dodatkiem sztucznego miodu i margaryny. Jeśli chcecie upiec je do pałaszowania warto użyć prawdziwego miodu i masła, będą smaczniejsze ;)

Pierniczki są bardzo aromatyczne ;) Już podczas pieczenia w domu roznosi się cudowny zapach. Powieszone na choince nie tylko pięknie wyglądają ale też ślicznie pachną, wprowadzając nas w świąteczny nastrój.

Pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku. 


Zdrowych i spokojnych Świąt!!!

Joanna




Pierniczki:

1 szkl miodu sztucznego

1/2 szkl cukru

100 g margaryny

2 łyżki przyprawy do piernika

łyżka cynamonu

kilka zmielonych goździków

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody

jajko

3 szkl mąki pszennej + do podsypywania


Lukier królewski:

1 białko

2 szkl cukru pudru

sok z cytryny wg uznania




Pierniczki: W garnku rozpuścić margarynę, miód, cukier i przyprawy oraz kakao. Przestudzić, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Ciasto będzie klejące. Wstawić do lodówki na noc aby zgęstniało. Na drugi dzień ciasto podzielić na kilka mniejszych części i cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać dowolne kształty, dziurki wykrawać za pomocą słomki. Pierniczki piec ok 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Po ostudzeniu dowolnie dekorować lukrem.

Lukier: jajko sparzyć wrzątkiem. Białko utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier, dodając kilka kropel soku z cytryny. W zależności jaki gęsty chcemy uzyskać lukier dodajemy trochę więcej cukru pudru lub soku z cytryny albo wody.



1 komentarz:

  1. jakie urocze ;) Radosnych i zdrowych świąt aaa i smacznych oczywiście ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)