czwartek, 18 czerwca 2020

Konfitura z rabarbarem i marakują

Kilka dni temu otrzymałam od firmy Diamant słodką przesyłkę, a w niej między innymi przepis na tą pyszną konfiturę. 
Konfitura ma słodko-kwaśny smak i jak zapewnia producent cukru, doskonale komponuje się z deską serów i białym winem. Ja na początek wypróbowałam ją ze zwykłą bułeczką i powiem, że jestem zachwycona tym smakiem. Na pewno będzie też idealnym dodatkiem do naleśników, gofrów czy innych deserów.
Zachęcam Was do odwiedzenia strony Diamant- Słodkie Łączy i wzięcia udziału w konkursie na zakręcone słodkości :)




800 g rabarbaru (waga po obraniu)
200 g (5 owoców) marakui
1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Diamant



Łodygi rabarbaru umyć i drobno pokroić. Dodać miąższ z marakui i cukier żelujący. Wymieszać i odstawić na ok 2 godziny aby puściły sok. Po tym czasie owoce lekko zblendować. 
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok 3 minuty, cały czas mieszając. Nakładać do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dokładnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia.

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)