piątek, 22 maja 2020

Placuszki sodowe na kefirze

Pulchne i chrupiące placuszki, które zrobicie dosłownie w kilka chwil. Świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców. Doskonałe jako drugie danie obiadowe na słodko lub podwieczorek.



400 g kefiru
1 szkl mleka
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
łyżeczka sody
kilka kropel ekstraktu z wanilii
600 g mąki pszennej

olej do smażenia



Kefir, mleko, cukier, sól, sodę i ekstrakt waniliowy wymieszać w większej misce. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Mamy otrzymać ciasto o konsystencji luźnego ciasta drożdżowego. Na patelni rozgrzać olej (ok 3mm), nakładać ciasto i dwiema łyżkami formować okrągły placuszek o grubości ok 1 cm. Smażyć na średnim ogniu po ok 2 minuty z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placuszki podawać z owocami, posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.


14 komentarzy:

  1. Przecudnie wyglądają, prawie jak racuszki ^_^

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego placuszka z chęcia bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniamuśne te placuszki. Tylko dodatki zmieniać. Teraz truskawki, potem maliny a poza sezonem dżemiki.
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie placki. Są przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre,szybkie nie trzeba czekać.Będą często u nas robione.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Placuszki na sodzie na swojskim mleku zsiadłym, czy maślance z owocami piekło się wiele w domu Babuni Ireny:)
    Ja najczęściej piekę racuszki drożdżowe:)
    Smacznie u Ciebie Asieńko, jak zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Można zastąpić kefir jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)