wtorek, 21 stycznia 2020

Ciasto Niebo z jabłkami i masą orzechową

Przepis znalazłam w internecie. Bardzo podobne ciasto piekła dawniej moja mama, dodając zamiast jabłek powidła śliwkowe. Jedna i druga wersja tego ciasta jest pyszna, choć przyznam, że to z powidłami smakuje mi o wiele bardziej.



Ciasto:
300 g mąki pszennej
170 g masła w temp. pokojowej
70 g cukru pudru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

Masła jabłkowa:
1,4 kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
galaretka brzoskwiniowa

Masa orzechowa:
250 g zmielonych orzechów włoskich
250 ml mleka
 150 g cukru
250 g masła w temp pokojowej

Polewa:
czekolada gorzka
2 łyżki oleju



Ciasto: wszystkie składniki zagnieść i wylepić spód foremki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach przez ok 20 minut do zarumienienia. Ostudzić.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i dusić do miękkości. Zestawić z ognia, wymieszać z  suchą galaretką i odstawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.

Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i nadal miksując dodawać orzechy. Masę wyłożyć na zastygnięte jabłka, wyrównać i polać polewą robiąc esy-floresy.

Polewa: czekoladę rozpuścić z olejem nad kąpielą wodną, dobrze wymieszać. Polać ciasto. Schłodzić.


15 komentarzy:

  1. ależ to ciasto musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest super,polecam.Interesuje mnie, jak dać zamiast jabłek powidła śliwkowe, to ile trzeba dodać tych powideł? Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy jeden słoiczek powideł. Ale proponowałabym upiec wtedy dodatkowy blat ciasta kruchego, żeby nie wyszło za niskie. Tak jak zrobiłam tutaj: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krolewicz-4

      Usuń
  3. Ta masa orzechowa nie jest sztywna ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest jak każda inna masa na bazie masła. Jeśli wyciągniesz ciasto na pół godziny przed podaniem to będzie mięciutka ;)

      Usuń
    2. Asiu co možna dać na wierzch zamiast czekolady. Mój mąż ma uczulenie na czekoladę.:-)

      Usuń
    3. Można nic nie dawać lub posypać posiekanymi orzechami. Jak kto woli 😉

      Usuń
    4. Lub skruszone herbatniki albo troszkę ciasta rozwałkować na cienko lekko na brązowo zapiec i skruszyć na krem da taki fajny posmak...

      Usuń
  4. Wykwintne ciasto Asiu upiekłas 🍰🍵

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodałam cukru i cynamonu.i galaretkę cytrynową przez pomyłkę

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto przepyszne. Dodałam kakao, spód wyszedł czekoladowy. Obłędne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z kakaowym spodem😍 wypróbuję 👍

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)