sobota, 16 marca 2019

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada, którą zrobicie w kilka chwil. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, każdy sobie z nią poradzi.
Jest wyjątkowo delikatna i wilgotna a do tego cudownie pachnie jabłkami i cynamonem.
Polecam jako szybki deser do kawy na weekend :)




Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
1/2 szkl cukru
3/4 szkl mąki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 spore jabłka
2 łyżki cukru
łyżka cynamonu



Jabłka obrać i pokroić na półplasterki. Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. ułożyć na nim plasterki jabłek, posypać cukrem i cynamonem.
Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku i ekstrakt. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Biszkopt wylać na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 30 minut.
Biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika przykryć czystą ściereczką, deską i odwrócić. Jeszcze gorący zwinąć w roladę i odstawić do ostygnięcia. 
Roladę przed podaniem posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)