wtorek, 5 lutego 2019

Dyniowe grzebyczki z marmoladą

Pyszne, małe drożdżówki z marmoladą, które świetnie nadadzą się na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę na wycieczkę. Puree z dyni nadaje  grzebyczkom pięknego żółtego koloru. Polecam :)




400 g mąki pszennej
7 g drożdży suszonych
1/3 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli
70 g masła
3/4 szkl ciepłego mleka
2 żółtka
3 łyżki puree dyniowego

250 g marmolady
cukier puder do posypania




Ciasto: w misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać rozbełtane z mlekiem żółtka i puree z dyni oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Pociąć na prostokąty o wymiarach  ok 5x10 cm. Na jednym brzegu nakładać łyżeczkę marmolady, drugi koniec naciąć do 1/3 długości, jak na zdjęciu. Zwinąć grzebyczki. Odstawić na 15 minut.
Grzebyczki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




21 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ musiały być pyszne 💛💛💛

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były bardzo smaczne tak że jeszcze ciepłe znikały z talerza :)))

      Usuń
  3. urocze, aż szkoda, że wyczerpałam zapasy dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne, fajny kształt i piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł! A ja jeszcze grzebykow nie robiłam,cóż trzeba szybko nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też lubię wypieki z dynią, świetny przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczki prezentują się smakowicie :) Szkoda, że nie zrobiłam na zimę purée z dyni.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dyniowe grzebyki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)