niedziela, 11 lutego 2018

Sałatka meksykańska z nachos

Uwielbiam nachosy i zwykle jem je z salsą lub sosem serowym. Tym razem postanowiłam dodać je do popularnej ostatnio sałatki meksykańskiej. Sałatka okazała się hitem imprezy i każdy prosił o przepis. Myślę, że jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to najwyższa pora to nadrobić ;)



500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka oregano
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
czerwona cebula
1/2 sałaty lodowej
opakowanie chipsów nachos 
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos:
1 szkl majonezu
1 szkl jogurtu greckiego
1/2 szkl keczupu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki



Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Usmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolkę, wymieszać, chwilę smażyć. Odstawić do ostudzenia.
Sałatę pokroić.
Składniki na sos wymieszać.
W szklanej misce układać warstwami: sałata, mięso,  kukurydza, posiekana cebula, sos, pokruszone nachos. Sałatkę posypać szczypiorkiem.
Mięso do sałatki można usmażyć dzień wcześniej ale samą sałatkę najlepiej przygotować w dniu podania.


8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)