niedziela, 29 października 2017

Delicja z wiśniami (bez pieczenia)

Cudownie rozpływające się w ustach ciasto na biszkoptach. Z delikatnym jak chmurka kremem i dodatkiem kwaskowatych wiśni to przepyszne połączenie smaków. 
Robi się je bardzo szybko, nie wymaga dużych umiejętności a robi naprawdę wielkie wrażenie nie tylko wizualne ale również smakowe. Polecam :)



ok 24-26 podłużnych biszkoptów
1,5 szkl wiśni bez pestek z kompotu
szkl mleka 
słodkie kakao do oprószenia ciasta

Krem:
700 ml śmietanki 30%
250 ml mascarpone
150 g białej czekolady
3 łyżki cukru pudru




Krem: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na puch, dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Należy uważać aby nie przebić śmietany.

Kwadratową foremkę (20x20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Namoczyć je wcześniej w mleku dosłownie na sekundę. Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu, powtykać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę kremu i posypać kakao. Ciasto chłodzić kilka godzin przed podaniem.
Udekorować pozostałymi wiśniami i listkami melisy lub mięty.


21 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda niesamowicie apetycznie :) Bardzo takie lubię :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. będzie robione, mam nadzieję, że zachwyci mnie smakiem tak dobrze jak wygląda, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zastanawiam się jeszcze czy można użyć innych owoców, np. borówek, jagód, truskawek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam i niestety nie wyszedł, smak kapitalny, ale rozwalał się po prostu, :-(, jednak są na to sposoby :-)

      Usuń
    2. Tak się zastanawiam... może śmietana nie była dobrze ubita?

      Usuń
    3. była była :/, ale już mam pomysł żeby lepiej się trzymało :-), pozdrawiam

      Usuń
  4. Wygląda pysznie muszę zrobić 😙

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda ta delicja :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam właśnie słoik takich wiśni i zastanawiam się co z nich zrobić i chyba już wiem dzięki Tobie!
    Prezentacja idealna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Monia :) Myślę, że takie ciacho będzie idealne ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)