środa, 7 września 2016

Serowe knedle ze śliwkami

Pyszne knedelki z ciasta serowego i bułki tartej. Do tego tradycyjnie bułka zarumieniona na masełku to jest coś couwielbiam ;) Do bułki tartej możecie dodać garść posiekanych drobno orzechów, zobaczycie jakie pyszne ;)





Knedle:
50dag białego sera
2 jajka
30g miękkiego masła
1/3 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
170g bułki tartej

8 śliwek + cukier
bułka tarta zarumieniona na maśle
cynamon do posypania 






Ser zmielić (ewentualnie dokładnie rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę) i dokładnie wymieszać z jajkami. Dodać masło, cukier i bułkę tartą. Dokładnie połączyć na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki. Do środka każdej wsypać odrobinę cukru.
Ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich spłaszczyć i na środek położyć śliwkę. Zlepić i uformować kulę. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru (po 1 łyżeczce). Knedle wrzucać na gotującą się wodę. Gotować do czasu gdy wypłyną na górę.

Podawać polane bułką tartą i posypane cynamonem.

20 komentarzy:

  1. tęsknię za knedlami, zawsze robiła mi je babcia, sama jeszcze nie podchodziłam do nich:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie na widok takiego obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam knedle ale sama niestety nie umiem ich zrobić, ale jeść bardzo chętnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Przywołałaś wspomnienia....ech ...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ te knedelki kuszą :D <3 Z chęcią bym takie zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  6. to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu ;) a Twoje prezentują się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polewy z orzechami jeszcze nie próbowałam a na pewno smakuje obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama robi najlepsze knedle na świecie, ale o takich serowych nie słyszałam, muszą być przepyszne! Chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak dzieciństwa, dawno go sobie nie przypominałam. A Twoje knedle tak pysznie wyglądają, że teraz mi nie dadzą spokoju :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliwki rządzą, to zdecydowanie ich czas

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow! Asiu cudny obiad :) chociaż ja smaku knedli nie znam, u mnie w domu się ich nie robiło, a i ja jakoś też jeszcze nie dojrzalam do tego żeby je przygotować...

    OdpowiedzUsuń
  12. 50 gr sera wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam knedle!!! kurcze w tym roku ze śliwkami jeszcze nie robilam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)