wtorek, 26 lipca 2016

Kruche ciasto z wiśniami

Koniecznie wypróbujcie to ciasto dopóki dostępne są jeszcze wiśnie. Jest wspaniałe! Kruche ciasto w połączeniu z kwaskowatymi wiśniami, do tego gałka lodów i czego chcieć więcej? ;)))
My nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepłe ;) Polecam :)




Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
230 g margaryny lub masła
6 łyżek zimnej wody
szczypta soli
4 łyżki cukru


Nadzienie:
500 g wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
łyżka bułki tartej

cukier puder do posypania



Ciasto: mąkę, cukier i szczyptę soli posiekać z margaryną. Wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Nadzienie: Wiśnie umyć, wydrylować i odsączyć nadmiar soku. Wymieszać z mąką ziemniaczana i cukrem.

Tortownicę (26 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połową ciasta wylepić dno i boki na 2 cm wysokości tortownicy, nakłuć widelcem i posypać łyżką bułki tartej. Wyłożyć wiśnie. na wierzchu rozsypać poskubane pozostałe ciasto.
Piec ok 40 minut w 170 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)