niedziela, 24 lipca 2016

Kinder Country (bez pieczenia)

Od kilku miesięcy jest to bardzo popularne ciasto, którego różne wersje krążą po internecie.
Ten przepis znalazłam na stronie "Słodko-słony świat Ilony". O razu mi się spodobał i zabrałam się do roboty. Ciasto nie jest trudne ale czasochłonne. Dzień wcześniej musicie  rozpuścić czekolady w śmietance a następnie chłodzić je całą noc. Później to już kwestia kilkunastu minut i znów oczekiwanie aż ciasto stężeje ;) 
Życzę cierpliwości a ciasto wypróbujcie koniecznie bo smakuje rewelacyjnie!

 




150 g herbatników
3,5 szkl pszenicy preparowanej w miodzie
400 ml kremówki
250 g mascarpone
2 czekolady białe
2 czekolady mleczne





Dzień wcześniej mocno podgrzać kremówkę nie dopuszczając do wrzenia. Podzielić na 2 równe części. W jednej rozpuścić czekoladę białą, w drugiej mleczną. Ostudzić i odstawić do lodówki na całą noc.
Tortownicę (śr.21cm) wyłożyć folią aluminiową. Na spód ułożyć warstwę herbatników.
Zimną białą kremówkę ubić na puch, dodać mascarpone, utrzeć do połączenia składników. Do masy wsypać 3 szkl. pszenicy, wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. 
Mleczną kremówkę ubic na puch i wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i posypać pozostałą pszenicą.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

 

44 komentarze:

  1. Witam serdecznie. chciałam się tylko zapytać bo pisze w przepisie 2 czekolady białe
    2 czekolady mleczne a na wierzchu jest ciemna masa mozna zamiast czekolady mlecznej dac ciemną .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada mleczna jest ciemna tyle, że o niskiej zawartości kakao ;) ma delikatny mleczny smak i myślę, że do tego ciasta pasuje bardziej niż czekolada np. gorzka. Ale to oczywiście kwestia gustu ;)

      Usuń
  2. Moje dzieci by pokochały to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda pysznie, zapisuje sobie do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. oh, piekłam już kiedyś to ciasto! polecam dla leniuszków! zapraszam do mnie -> https://kucharzowanienamaxa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam okazję jeść je niedawno u siostry. Bardzo nam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie,chciałam zapytać czy ta pszenica po dodaniu do masy jest nadal chrupka na drugi dzień? Poszukuję masy, którą mogę wykorzystać do tortu a zależy mi aby coś w niej chrupalo. Dziękuję za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta pszenica w masie nie jest już chrupka, nasiąka trochę ;)

      Usuń
    2. Aby chrupalo to polecam rozgniecione platki kukurydziane z nutella.

      Usuń
  7. Domyślam się, że musi smakować rewelacjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę przyznać, że tego ciasta jeszcze nie robiłam ;) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poproszę duży kawałek! Chętnie bym zjadła takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie dostanę preparowaną kukurydzę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest pszenica preparowana w miodzie ;) można ją dostać prawie w każdym sklepie na dziale z płatkami śniadaniowymi ;)

      Usuń
    2. Tak sie zastanawiam jakby sie sprawdzil ryz preparowany..

      Usuń
    3. Pewnie tez by był dobry ale chyba ta pszenica nadaje temu ciastu ten fajny smak :)

      Usuń
  11. Tak uwielbiam kinder country! Może zrobię sobie takie w domu, ale miałam ograniczyć jedzenie, a mając takie cudo to zjem je chyba całe na raz;D

    OdpowiedzUsuń
  12. W przepisie pisze Pani, żeby ubitą kremówkę utrzeć z mascarpone. Utrzeć czyli tez wymieszać mikserem czy już łyżką ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Utrzeć mikserem ale można tez bardzo dokładnie wymieszać łyżką ;)

      Usuń
  13. A ubije się ta śmietana jak dzień wcześniej była podgrzana? Bo rozumiem że ubijamy śmietanę z białą a potem mleczną czekoladą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ubije się tylko trzeba ją dobrze schłodzić w lodówce przez noc.

      Usuń
  14. Zastanawiam sie czy daloby sie zastapic ta pszenice platkami rice krispies. Mieszkam za granica i w dziale platkow w tesco tego nigdy nie widzialam a mam nadmiar rice krispies w domu bo nikt ich nie chce na sniadanie....

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smaczny deser. Bardzo słodki, więc, pomimo tego, że do najtańszych nie należy, bardzo ekonomiczny ☺ zamiast pszenicy w miodzie dodałam preparowane ziarna żytnie i orkiszowe
    pół na pół. I to był dobry krok, bo gdyby pszenica była dodatkowo słodka od miodu, to zdecydowanie za dużo słodyczy 😉 dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Biała ubijamy z mascarpone a mleczna bez niczego ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam takie pytanie. Miksuje właśnie ta białą masę i ta śmietana zupełnie mi się rozwarstwila, to wygląda jakby biala czekolada oddzielila się od śmietany. Zrobiłam tak jak w przepisie i cała noc była w lodówce.co mogę z tym zrobić???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że musiałaś za długo miksować i po prostu wyszło masło :(( szczerze mówiąc nigdy mi się to nie zdarzyło. Chyba najlepszym rozwiązeniem będzie ubicie nowej smietanki i dodac do niej rozpuszczoną biała czekoladę i dalej postępować jak w przepisia.

      Usuń
  18. Dziękuję za odpowiedź. Właśnie tak było. Ta mleczna masa mi wyszła, ubijalam ją krótko na wolnych obrotach. Ciasto jest naprawdę przepyszne. Szkoda, że ma tyle kalorii... Ale to i tak mnie powstrzyma przed zrobieniem go kolejny raz :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mimo wszystko ciasto ci posmakowało :) Mam nadzieję, że już następnym razem nie będzie niemiłych niespodzianek ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. na pewno pyszne ciasto, muszę je kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ciasto jest super.Znikło szybko mimo że robilam podwójną porcję ale czekolady dałam po 1 szt, wtedy jest trochę mniej sodkie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dodałam ciasto do listy do zrobienia :) juz sobie wyobrażam jakie dobre jest. 3,5 szkl pszenicy to ile gram? Jedna paczka 100 gramów wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzień dobry. Masy czekoladowe trafiły do lodówki o 9:30 rano. Zastanawiam mnie, ile h muszą się chłodzić i czy jestem w stanie jeszcze dziś popełnić to ciasto?:) np.ok.17/18-ej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam ale nie mogłam wcześniej odpowiedzieć.... od 9 do 17 wystarczająco się schłodziły :)

      Usuń
  23. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)