środa, 3 lutego 2016

Pączki na piwie

Jutro Tłusty Czwartek. Nie może więc zabraknąć pączków ;) Ten przepis na pączki z dodatkiem piwa znalazłam na stronie "Sprawdzona kuchnia". Bardzo mnie zaintrygował i po prostu musiałam go wypróbować. I powiem Wam, że pączusie wyszły bardzo delikatne i mięciutkie z chrupiącą skórką. Piwo jest absolutnie niewyczuwalne i pamiętajcie, że pod wpływem wysokiej temperatury alkohol się ulatnia więc pączki mogą jeść również dzieci ;) 
Ja swoje nadziałam konfiturą i posypałam cukrem pudrem ale możecie zrobić je tak jak lubicie, z lukrem, budyniem lub innymi dodatkami.




450g mąki
50g cukru pudru
7g drożdży instant
175ml ciepłego piwa
3 żółtka
3 łyżki śmietany
1 płaska łyżeczka soli
75g stopionego, ostudzonego masła

olej do smażenia
cukier puder do posypania
konfitura




Do miski robota przesiać mąkę i cukier puder. Dodać sól i drożdże, wymieszać. Wlać ciepłe piwo, żółtka i śmietanę, zagniatać ciasto (najlepiej robotem). Dolać masło, wyrabiać ok 10 minut. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45-60 minut. Po tym czasie zagnieść, rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Ułożyć je na podsypaną mąką deseczce i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Smażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nadziewać konfiturą i posypać cukrem pudrem.

Olej jest odpowiednio nagrzany jeśli wrzucony pączek od razu wypłynie na powierzchnię.
Z tego przepisu wyszło mi 25 pączków.

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)