sobota, 24 stycznia 2015

Róże karnawałowe

Przepyszne, kruche ciasteczka ozdobione marmoladą lub kandyzowaną wisienką. Obowiązkowe w okresie karnawałowym. Z tego przepisu piekła je jeszcze moja mama :)



6 żółtek
50 dag mąki
4 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu

olej do głębokiego smażenia
białko do sklejania ciasta
wisienki kandyzowane
cukier puder 



Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i wyrobić gładkie ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać po 3 różnej wielkości koła. Ja wykrawałam szklanką, literatką i kieliszkiem. Następnie każde kółko ponacinać na brzegach i sklejać razem białkiem po 3 od największego do najmniejszego, lekko docisnąć na środku. Smażyć na głębokim oleju do zarumienienia. Gdy ostygną na środek nałożyć kandyzowaną wisienkę i posypać cukrem pudrem.

Z tego ciasta wyjdą również wspaniałe faworki. Ciasto na faworki kroimy na cienkie paski długości ok 10 cm, nacinamy wzdłuż i przeciągamy przez otwór na drugą stronę. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Przepiękne Ci wyszły, ja w tym karnawale jeszcze nie smażyłam faworków ani róż :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne różyczki, lekko się uśmiechając, zachęcają aby je skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy;)) Ja w sobotę robiłam faworki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu uwielbiam róże, ale sama nigdy ich nie robiłam. Ostatnio jadłam jak koleżanka przyniosła do pracy... kilka lat temu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dekoracyjne i smaczne , nie tylko na karnawał :)
    Smacznie Asiu pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)