czwartek, 11 lutego 2021

Oponki z mascarpone

Tradycja nakazuje aby w Tłusty Czwartek nasmażyć górę smakołyków.  Najbardziej popularne są pączki, oponki i chrust. W tym roku wybór padł na oponki bo pączki i chrust były już tydzień temu ;)

Oponki z tego przepisu są naprawdę pyszne. Mają lekko chrupiącą skórkę i bardzo delikatny środek. Nigdy nie jadłam lepszych :)

Z podanych proporcji wychodzi około 40 oponek.

Gwarantuję, że na jednym nie poprzestaniecie :)




500 g mascarpone w temp. pokojowej

550 g mąki pszennej + do podsypywania

6 jajek w temp. pokojowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropel ekstraktu waniliowego

łyżka cukru

łyżka spirytusu lub wódki


olej do głębokiego smażenia

cukier puder do obtoczenia



Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie dosyć klejące dlatego warto podzielić je na 4 części, każdą przekładać na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szeroką szklanką wykrawać krążki, w środku wycinać kółeczka kieliszkiem. Oponki delikatnie kłaść (wcześniej delikatnie strząsając nadmiar mąki) na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Gotowe oponki obtoczyć w cukrze pudrze.


7 komentarzy:

  1. Ciekawe ciasto, na mascarpone jeszcze nie robiłam ciasta do smażenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować bo oponki wychodzą z takiego ciasta wyjatkowo delikatne :)

      Usuń
  2. Potwierdzam ciasto z mascarpone smażone jest przepyszne, ja robilam na czwartek tylko mini paczki, ale z oponkami to super pomysl:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dawno nie jadłam oponek. Moja mama kiedyś robiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ładne kuleczki na dokładkę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)