wtorek, 9 lutego 2021

Zakręcone pączki waniliowe

 Te urocze pączusie wbrew pozorom są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jedynie czas oczekiwania na podrośnięcie ciasta wydłuża cały proces. Pączki po usmażeniu mają chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Nasze rozeszły się bardzo szybko, tak nam smakowały :)




400g mąki

8g drożdży instant

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

jajko

łyżka octu lub spirytusu

kilka kropel ekstraktu waniliowego

200g mleka

40g masła




Mleko i masło podgrzać do rozpuszczenia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i ciepłe (nie gorące!) mleko. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej formować długi na ok 40 cm wałeczek. Wałeczek złożyć na pół i skręcić jak obwarzanka, zlepiając dokładnie końce. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

Paczki po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.


7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)