Tort upiekłam na 40 Rocznicę Ślubu moich Rodziców. Wybrałam tradycyjne masy maślano-budyniowe gdyż wiem, że właśnie takie najbardziej im smakują. Te masy doskonale też zniosły lipcowe upały bo właśnie wtedy odbywała się uroczystość ;)
Tort udekorowałam żywymi różami, dzięki czemu pięknie się prezentował. Powiem nieskromnie, że pytano nas, w której cukierni zamówiony był tort bo wszystkim bardzo się podobał i smakował.
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3 budynie waniliowe
2 galaretki malinowe
2 łyżki cukru pudru
300 g miękkiego masła
Masa budyniowa:
budyń waniliowy
1/2l mleka
kostka miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
słoik dobrej konfitury z malin
Biszkopt (najlepiej
upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli.
Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały
czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia i mieszając łyżką połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (21cm)
posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w
temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się
upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki.
Masa malinowa: Zagotować 1 litr wody. Budynie wymieszać w szklance zimnej wody. Ugotować na wrzątku gęsty budyń. Dodać galaretki i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu malinowego.
Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce zimny budyń.
Krążki biszkopta posmarować konfiturą. Przełożyć różową masą, zaciskając obręczą do tortów aby masa nie wypłynęła. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny aby masa zastygła. Delikatnie zdjąć obręcz i cały tort posmarować jasną masą budyniową. Część masy przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować.
Masa malinowa: Zagotować 1 litr wody. Budynie wymieszać w szklance zimnej wody. Ugotować na wrzątku gęsty budyń. Dodać galaretki i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu malinowego.
Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce zimny budyń.
Krążki biszkopta posmarować konfiturą. Przełożyć różową masą, zaciskając obręczą do tortów aby masa nie wypłynęła. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny aby masa zastygła. Delikatnie zdjąć obręcz i cały tort posmarować jasną masą budyniową. Część masy przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować.
Ja swój tort udekorowałam jeszcze rozpuszczoną czekoladą i różami.
Smak tortu można zmienić dodając inną konfiturę i galaretkę.
Asiu prawdziwe dzieło sztuki! Smaki i prezentacja wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńProszę o przekroju tortu -zdj
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam zdjęcia w przekroju 😉
UsuńChyba też bym pytała z której cukierni, piękny ! :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda
OdpowiedzUsuń