niedziela, 21 lutego 2021

Tort mleczno-porzeczkowy

W styczniu moja córka Oliwka skończyła 12 lat :) z tej okazji zażyczyła sobie tort z masą z mleka w proszku. Tak więc powstał tort Milky Way, ale żeby nie był taki mdły, blaty biszkoptu przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki. Połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę. I wbrew pozorom nie jest to wcale trudny tort. Każdy sobie z nim poradzi ;)

Wszystkim zaproszonym gościom tort smakował. Córka też była bardzo zadowolona z takiej słodkiej niespodzianki :)



Biszkopt kakaowy:

7 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

1/3 szkl gorzkiego kakao


Masa mleczna:

1 szkl mleka

2/3 szkl cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

2 szkl mleka w proszku

300 g miękkiego masła

słoik dżemu z czarnej porzeczki

słodka herbata do nasączenia biszkoptu


Dekoracja:

1/2 tabliczki mlecznej czekolady

łyżka oleju

makaroniki, ciasteczka, bezy itp.



Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 krążki.

Masa: Mleko zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać po trochę mleka w proszku i mleka z cukrem.

Blaty biszkoptu nasączyć herbatą. Pierwsze dwa posmarować dżemem z czarnej porzeczki i przełożyć masą. Ostatni biszkopt posmarować tylko masą, wyrównać górę i brzegi. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Czekoladę rozpuścić z olejem w mikrofali lub kąpieli wodnej. Polać brzegi tortu tak aby czekolada spływała. Tort udekorować dowolnymi pralinami, ciasteczkami, bezami i makaronikami.


8 komentarzy:

  1. Tort jak zwykle przepiękny! Sto lat dla Oliwki::)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Asiu, tort wygląda niczym z prawdziwej cukierni! Podziwiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zachwycona twoimi tortami, są przepiękne i na pewno przepyszne :-) Gratuluje talentu do tortów i nie tylko, super ^_^

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)