W styczniu moja córka Oliwka skończyła 12 lat :) z tej okazji zażyczyła sobie tort z masą z mleka w proszku. Tak więc powstał tort Milky Way, ale żeby nie był taki mdły, blaty biszkoptu przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki. Połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę. I wbrew pozorom nie jest to wcale trudny tort. Każdy sobie z nim poradzi ;)
Wszystkim zaproszonym gościom tort smakował. Córka też była bardzo zadowolona z takiej słodkiej niespodzianki :)
Biszkopt kakaowy:
7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/3 szkl gorzkiego kakao
Masa mleczna:
1 szkl mleka
2/3 szkl cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2 szkl mleka w proszku
300 g miękkiego masła
słoik dżemu z czarnej porzeczki
słodka herbata do nasączenia biszkoptu
Dekoracja:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
łyżka oleju
makaroniki, ciasteczka, bezy itp.
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 krążki.
Masa: Mleko zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać po trochę mleka w proszku i mleka z cukrem.
Blaty biszkoptu nasączyć herbatą. Pierwsze dwa posmarować dżemem z czarnej porzeczki i przełożyć masą. Ostatni biszkopt posmarować tylko masą, wyrównać górę i brzegi. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Czekoladę rozpuścić z olejem w mikrofali lub kąpieli wodnej. Polać brzegi tortu tak aby czekolada spływała. Tort udekorować dowolnymi pralinami, ciasteczkami, bezami i makaronikami.
Tort jak zwykle przepiękny! Sto lat dla Oliwki::)
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia 😊
Usuńprzecudnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńPani Asiu, tort wygląda niczym z prawdziwej cukierni! Podziwiamy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊
UsuńJestem zachwycona twoimi tortami, są przepiękne i na pewno przepyszne :-) Gratuluje talentu do tortów i nie tylko, super ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci😉 bardzo mi miło 😊
Usuń