środa, 17 lutego 2021

Surówka z czerwonej kapusty

 Oj jak ja dawno nie robiłam takiej surówki! A przecież to samo zdrowie. Doskonale pasuje do wszelkich mięs. Nawet jako sałatka do pracy świetnie się sprawdzi ;) 




1/2 główki czerwonej kapusty

mała cebula

marchew

kwaśne jabłko

łyżka soku z cytryny

sól, świeżo zmielony pieprz

łyżeczka cukru lub miodu

zielenina do posypania


Kapustę drobno poszatkować. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski i doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę aby smaki się przegryzły.

Podawać posypaną zieleniną, u mnie rzeżucha. 


4 komentarze:

  1. Wyjątkowo rzadko robię surówki z czerwonej kapusty. Chyba pora to zmienić, bo Twoja wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj też dawno robiłam z czerwonej kapusty, zainspirowałaś mnie Asiu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam surówki z czerwonej kapusty!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)