Oj jak ja dawno nie robiłam takiej surówki! A przecież to samo zdrowie. Doskonale pasuje do wszelkich mięs. Nawet jako sałatka do pracy świetnie się sprawdzi ;)
1/2 główki czerwonej kapusty
mała cebula
marchew
kwaśne jabłko
łyżka soku z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz
łyżeczka cukru lub miodu
zielenina do posypania
Kapustę drobno poszatkować. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski i doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę aby smaki się przegryzły.
Podawać posypaną zieleniną, u mnie rzeżucha.
Wyjątkowo rzadko robię surówki z czerwonej kapusty. Chyba pora to zmienić, bo Twoja wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńOj też dawno robiłam z czerwonej kapusty, zainspirowałaś mnie Asiu:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie surówki
OdpowiedzUsuńUwielbiam surówki z czerwonej kapusty!
OdpowiedzUsuń