piątek, 20 listopada 2020

Zakręcone drożdżówki dyniowe z serem

 Pyszne, puchate i żółciutkie drożdżówki z waniliowym serkiem będą idealną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jeśli więc macie zapas puree z dyni to gorąco zachęcam do upieczenia tych pysznych bułeczek :) 




Ciasto drożdżowe:

2,5 szkl mąki pszennej

1/4 szkl cukru

łyżeczka soli

7g drożdży instant

3/4 szkl puree z dyni

1/2 szkl ciepłego mleka

2 łyżki stopionego masła

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Farsz:

500 g białego sera

łyżka budyniu

żółtko

3 łyżki cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego




Farsz: ser przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami. 

Ciasto: suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać puree, mleko i masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę aż podwoi swoją objętość.  Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt (ok 30x40cm). Ciasto posmarować serkiem i zwinąć w rulon zaczynając od szerszej strony. Rulon pokroić na 3-4 cm plastry. Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Piec w 180 stopniach ok 20 minut.

Przed podaniem bułeczki można polać lukrem.



4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)