Szybka i smaczna rolada z makiem będzie stanowić pyszny deser do świątecznej kawy.
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szkl cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
puszka gotowej masy makowej
cukier puder do posypania
Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod
koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Nadal
ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia
przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dużą formę piekarnikową
wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 10 minut w 180
stopniach. Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć na nią biszkopt
i jeszcze gorący zwinąć wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego
boku. Odstawić do ostygnięcia.
Roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Posmarować masą makową i ponownie zawinąć. Całą roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Może upiekę na te święta właśnie taka biszkoptową roladę :D
OdpowiedzUsuń