czwartek, 26 listopada 2020

Rolada biszkoptowa z makiem

Szybka i smaczna rolada z makiem będzie stanowić pyszny deser do świątecznej kawy.





Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

puszka gotowej masy makowej
cukier puder do posypania



Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć na nią biszkopt i jeszcze gorący zwinąć wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia.
Roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Posmarować masą makową i ponownie zawinąć. Całą roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. Może upiekę na te święta właśnie taka biszkoptową roladę :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)