Kurczaka przygotowuję dosyć często, gdyż jest to mięso delikatne, które robi się szybko i zawsze smakuje. Tym razem znów skorzystałam z mojej ulubionej patelni Woll Diamont Lite w której potrawy można nie tylko smażyć ale też zapiekać. Tak przygotowany kurczak jest nie tylko smaczny ale bardzo delikatny, z chrupiącą skórką. Uduszona cebulka nadaje mięsu ciekawy smak.
Jeśli nie macie takiej patelni, kurczaka po podsmażeniu należy przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i też będzie pysznie :)
3 ćwiartki z kurczaka
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Ćwiartki umyć, oczyścić i przekroić na dwie części. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kurczaka z obu stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Patelnię przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczaka piec ok 40 minut.
Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Przepyszny taki obiadek i wszystko z patelni ;)
OdpowiedzUsuńTak, smaczne i proste danie ;)
Usuńtakiego kurczaka to bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek Asiu. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko ☺
UsuńMam taką patelnie i jestem z niej mega zadowolona :-) Danie pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBo to najlepsza z patelni ;) Dziękuję :)
Usuń