wtorek, 17 listopada 2020

Ćwiartki z kurczaka pieczone w cebuli

 Kurczaka przygotowuję dosyć często, gdyż jest to mięso delikatne, które robi się szybko i zawsze smakuje. Tym razem znów skorzystałam z mojej ulubionej patelnWoll Diamont Lite w której potrawy można nie tylko smażyć ale też zapiekać. Tak przygotowany kurczak jest nie tylko smaczny ale bardzo delikatny, z chrupiącą skórką. Uduszona cebulka nadaje mięsu ciekawy smak.

Jeśli nie macie takiej patelni, kurczaka po podsmażeniu należy przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i też będzie pysznie :)




3 ćwiartki z kurczaka

3 cebule

3 ząbki czosnku

3 listki laurowe 

kilka ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz

2 łyżki oleju



Ćwiartki umyć, oczyścić i przekroić na dwie części. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kurczaka z obu stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Patelnię przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczaka piec ok 40 minut. 

Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.



7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)