Wspaniałe, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Idealne na spotkanie ze znajomymi lub na ciepłą kolację. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych bułek.
Bułeczki najlepiej smakują na ciepło ale na zimno też są pyszne.
Ciasto:
3 szkl mąki pszennej
7 g drożdży instant
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
jajko
szkl ciepłego mleka
łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
2 ugotowane/upieczone udka z kurczaka
mała cebulka
ząbek czosnku
1/3 papryki czerwonej
1/3 papryki żółtej
15 dag sera żółtego
sól, pieprz
oregano/przyprawa do pizzy
olej
Nadzienie: Mięso z udek, cebulę i papryki pokroić w niedużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 1/3 odłożyć do posypania bułeczek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć cebulkę i paprykę. Na koniec dodać czosnek i mięso. Doprawić do smaku. Farsz wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnego dodać starty ser.
Ciasto: W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto, dodać ciepłe mleko, oliwę i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 8 części. Formować placuszki, na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepić dokładnie brzegi, formując okrągłą bułeczkę.
Bułeczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Posmarować lekko olejem, posypać startym serem i oregano. Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem lub innym ulubionym sosem.
Super pomysł, dziękuję za inspirację Asiu 😀
OdpowiedzUsuńSerdeczności zostawiam, zdrówka życzę 🌸🙂
Dziękuję 😊 i serdecznie pozdrawiam 😊
UsuńJakie pyszne nadzienie do bułeczek :D
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuń