Tę pyszną, cynamonową tartę z jabłkami przygotujecie w kilka chwil ze składników, które znajdują się w każdej kuchni. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub kleksem bitej śmietany.
Polecam :)
Ciasto kruche:
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:
3 kwaśne jabłka
3 łyżki cukru
łyżka cynamonu
jajko do posmarowania tarty
Ciasto: składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć i wstawić do lodówki.
Farsz: jabłka obrać i pokroić na półplasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5 cm na duży okrąg. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć ciasto. Nakłuć widelcem a na środek wyłożyć pokrojone jabłka. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Tartę piec ok 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.
Na szybki deser, jak znalazł taka tarta ;) :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
Usuńnawet o tej porze bym zjadła takie pyszności
OdpowiedzUsuńKawałek nigdy nie zaszkodzi ;)
Usuń