niedziela, 22 listopada 2020

Galette (rustykalna tarta) z jabłkami

 Tę pyszną, cynamonową tartę z jabłkami przygotujecie w kilka chwil ze składników, które znajdują się w każdej kuchni. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub kleksem bitej śmietany.

Polecam :)




Ciasto kruche:

1,5 szkl mąki pszennej

2 łyżki cukru

szczypta soli

150 g zimnego masła

1-2 łyżki kwaśnej śmietany


Farsz:

3 kwaśne jabłka

3 łyżki cukru

łyżka cynamonu

jajko do posmarowania tarty




Ciasto: składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć i wstawić do lodówki.

Farsz: jabłka obrać i pokroić na półplasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5 cm na duży okrąg. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć ciasto. Nakłuć widelcem a na środek wyłożyć pokrojone jabłka. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Posmarować rozbełtanym jajkiem.

Tartę piec ok 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)