Krucha, pachnąca rolada, która będzie doskonałym dodatkiem do uroczystego obiadu. Po ostudzeniu można ją pokroić w plastry jak wędlinę do kanapek.
1 kg schabu bez kości
100 g parzonego bekonu w plasterkach
3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżka słodkiej papryki
2 łyżki oleju
Schab umyć i osuszyć. Ostrym, długim nożem rozciąć tak aby powstał płat o grubości ok 1,5-2 cm. Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Równomiernie posypać czosnkiem niedźwiedzim z jednej strony, ułożyć plastry bekonu i ciasno zwinąć. Roladę związać sznurkiem, oprószyć papryką i natrzeć olejem. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. Schab piec 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut. Podzielić na porcje i podawać do obiadu lub całkowicie ostudzić i podawać jako wędlinę na kanapki.
Wygląda cudownie aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO kurcze ale apetyczna.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńAsiu kochana!
OdpowiedzUsuńSkubnęłabym kawałeczek, bo pysznie wygląda Twoja roladka nadziewana samym dobrem:)
Buziaczki:)
Zapraszam Morgano :)
UsuńPysznie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne mięsko : )
OdpowiedzUsuń