środa, 28 lutego 2018

Rolada schabowa z czosnkiem niedźwiedzim i bekonem

Krucha, pachnąca rolada, która będzie doskonałym dodatkiem do uroczystego obiadu. Po ostudzeniu można ją pokroić w plastry jak wędlinę do kanapek.



1 kg schabu bez kości
100 g parzonego bekonu w plasterkach
3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżka słodkiej papryki
2 łyżki oleju



Schab umyć i osuszyć. Ostrym, długim nożem rozciąć tak aby powstał płat o grubości ok 1,5-2 cm. Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Równomiernie posypać czosnkiem niedźwiedzim z jednej strony, ułożyć plastry bekonu i ciasno zwinąć. Roladę związać sznurkiem, oprószyć papryką i natrzeć olejem. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. Schab piec 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut. Podzielić na porcje i podawać do obiadu lub całkowicie ostudzić i podawać jako wędlinę na kanapki.

9 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)