Faworki lub chrust, jak kto woli ;)
Z ciasta francuskiego przygotujesz je w kilka chwil. Są równie chrupiące i kruchutkie jak te prawdziwe. Polecam szczególnie osobom, którym zależy na czasie oraz tym, które nie lubią "męczyć" się z tradycyjnym ciastem faworkowym ;)
2 opakowania ciasta francuskiego
jajko
cukier perlisty
cukier puder
Ciasto rozwinąć i radełkiem pokroić na długie paski o szerokości ok 2,5 cm. W środku zrobić nacięcie, przez które przewinąć jeden koniec ciasta.
Faworki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem perlistym. Piec ok 12 minut w 200 stopniach. Po ostudzeniu posypać jeszcze cukrem pudrem.
Z tych proporcji otrzymałam 4 duże blachy chrustu.
fajna propozycja , gdy mamy malo czasu
OdpowiedzUsuńSuper sprawa dla zabieganych ;)
UsuńCiekawy i szybki pomysł na faworki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu :)
Usuń