sobota, 17 lutego 2018

Kokoski (lamingtony)

Przepyszne, kokosowe ciastka nasączone czekoladową polewą, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. U nas nosiły nazwę kokoski ale znane są również jako lamingtony lub kudłacze.
Co ciekawe, pochodzą z Australii gdzie niewykorzystany biszkopt polewano czekoladową polewą i obtaczano w wiórkach aby się nie zmarnował.
 Kto jeszcze nie zna tego deseru to polecam. Zwłaszcza miłośnikom kokosu.



Ciasto:
4 jajka
1 szkl cukru
szczypta soli
1/2 szkl oleju
1/3 szkl ciepłej wody
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Polewa:
200 g masła
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
1/2 szkl mleka

250 g wiórków kokosowych



Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Nadal ubijając dolewać cienkim strumieniem wodę i olej. Następnie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszać z utartym ciastem. Biszkopt przelać do foremki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut w 170 stopniach. Ostudzić i pokroić w kostkę o boku ok 4-5 cm.

Polewa: wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać do połączenia składników i rozpuszczenia się cukru.

Za pomocą widelca zanurzać biszkopty w polewie a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. odstawić do zastygnięcia.


Inspiracją był przepis znaleziony na jednej ze stron internetowych.

6 komentarzy:

  1. Muszę je kiedyś zrobić, bo coraz większego mam na nich smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo je lubię :D chociaz dawno ich nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)