sobota, 24 lutego 2018

Babka olejowa

Pyszna, puszysta i delikatna. Do tego bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. 
Idealna do świątecznej (i nie tylko) kawy :)


4 jajka
150 g mąki pszennej
100 g cukru
125 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista. Następnie, cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku. Później na przemian po trochę oleju i mąki.
Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 30-40 minut. Ostudzić i dowolnie udekorować.


5 komentarzy:

  1. Asieńko!
    Babka na oleju zawsze się udaje, jest wilgotna i smaczna.
    Poproszę kawałeczek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka babka zawsze pyszna wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)