niedziela, 25 lutego 2018

Mleczny blok z pistacjami i żurawiną

Uwielbiam blok czekoladowy. Przypomina mi smaki z dzieciństwa, kiedy mama często go przygotowywała. Tym razem postanowiłam zrobić go w trochę innej wersji, bez kakao. Wyszedł równie pyszny, mleczny a solone pistacje jeszcze bardziej podkreślają jego słodycz. Polecam każdemu łasuchowi :) Nasz wczoraj rozszedł się dosłownie w pół dnia i musiałam upiec jeszcze ciasto aby było coś słodkiego na niedzielę do kawy ;)))



3/4 szkl cukru
150 g masła
3/4 szkl wody
 400 g mleka w proszku
100 g herbatników (u mnie dwukolorowe)
1/2 szkl łuskanych solonych pistacji
2/3 szkl suszonej żurawiny



Wodę, masło i cukier przełożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia się wszystkich składników. Przestudzić i wsypać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszone herbatniki, żurawinę i pistacje. Wymieszać.
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niej masę. Wyrównać wierzch i owinąć folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Rady:  Mleko wsypać do przestudzonej wody gdyż zrobią się grudki. Ja się spieszyłam i ciężko było
            mi rozbić grudki nawet mikserem... Herbatniki tez będą bardziej chrupiące gdy dodamy je do
            ostudzonej masy.


5 komentarzy:

  1. Jestem na blogu, wróciłam po przerwie i zabieram się za czytanie.
    Blok, to smak mojego dzieciństwa. Twój wygląda obłędnie:)
    Serdeczności zostawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mnie teraz chętka naszła :) pysznie Ci wyszedł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł z jasnym blokiem czekoladowym 💛💚💜

    OdpowiedzUsuń
  4. Blok wygląda rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)