wtorek, 11 lipca 2017

Zwijane pizzerinki

Doskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego.



Ciasto drożdżowe:
3 szkl mąki pszennej
op. drożdży instant
płaska łyżeczka cukru i soli
jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szkl ciepłego mleka
Nadzienie:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g startego żółtego sera
6 plastrów szynki
3 pomidorki suszone
oregano



Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować koncentratem i  ułożyć plasterki szynki oraz pokrojone w paseczki pomidory. Posypać oregano i startym serem, zwinąć rulon.
Ciasto pociąć na ok 2 cm plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 20 minut w 180 stopniach.

12 komentarzy:

  1. Twoje mini pizzerki prezentują się bardzo smakowicie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglądają :) Zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne! Dotychczas robiłam podobne w cieście francuskim, muszę spróbować tej propozycji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj Asiu jadłam coś takiego już ale na francuskim cieście mam na blogu krążki z ciasta francuskiego ale ten przepis jest bardzo ciekawy pzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż zgłodniałam na sam widok takiej pyszności :)
    obserwuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile drożdży świeżych ma być (podane są drożdże suche)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)