niedziela, 9 kwietnia 2017

Galaretka mięsna-jajka

Pierwszy raz przygotowałam te jajeczka na Wielkanoc kilka lat temu. Rodzina i goście byli mile zaskoczeni tak efektowną przystawką. Nie dość, że doskonale smakuje to jeszcze stanowi świetną ozdobę wielkanocnego stołu. 
Może i Wy zaskoczycie w tym roku rodzinę podając takie jajeczka? ;)
 



wydmuszki: 10 sztuk
15 dag szynki parzonej (lub innej, może być kurczak)
1/2 puszki groszku konserwowego
 2 ugotowane marchewki
 1/2l bulionu 
2 łyżki żelatyny 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki



Jajka sparzyć. Przygotować wydmuszki: z jaj odciąć szerszą część skorupki. Umyć i odstawić do wyschnięcia. Przed napełnieniem jeszcze raz sparzyć wrzątkiem.
W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę. Ostudzić.
Wydmuszki poukładać w pudełku do jajek i napełniać szynką, groszkiem, marchewką i natką do 2/3 wysokości. Zalać zimnym bulionem i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do stężenia. Przed podaniem obrać jak zwykłe jajka ze skorupki i układać na półmisku.

9 komentarzy:

  1. Idealne na Wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :) cieszą nie tylko oko ale i podniebienie ;)

      Usuń
  2. Idealne!
    Podziwiam za ilość włożonej pracy - ja stawiam raczej na przepisy 'wsyp, zamieszaj, upiecz'
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję : ja też lubię takie szybkie przepisy ale czasem lubię trochę pokombinować ;)

      Usuń
  3. Świetnie wyglądają chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja juz od kilku lat mam w planie ;) ale w tym roku zrobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie wyglądają te galaretkowe jajka :)Na świątecznym stole będą prezentować się genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na świątecznym stole będą przepięknie się prezentowały :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)